Nomdedéu respon a un nou atac del PP al valencià

  • un nou atac del PP al valencià El vicealcalde de Castelló convida als populars a esmenar a l'alça la partida per a fomentar l'ús de la nostra llengua “si és que de veres aposten per un bilingüisme real a l'Ajuntament de Castelló” El vicealcalde, Enric Nomdedéu, ha donat resposta a una petició formulada pel Partit Popular en la qual aquest grup municipal sol·licitava que les comunicacions oficials de l'ajuntament es feren utilitzant les dues llengües oficials, el castellà i el valencià. Una petició que naix, de manera absolutament interessada i condicionada quan l'ajuntament va enviar una circular als veïns en valencià. "Evidentment, el que reclama el PP no és un bilingüisme real a l'Ajuntament de Castelló, sinó que el que pretén és estigmatitzar i prohibir el valencià com a llengua oficial del Consistori", ha manifestat Nomdedéu. Davant aquesta petició, el vicealcalde ha volgut recordar-li al regidor Pérez Macián, qui signa la petició, que va ser justament ell l'encarregat d'aplicar el programa de gestió diària que gasta el personal de la casa, Zimbra, i que admet el seu ús en més de 300 idiomes però exclou per complet el valencià. Així mateix, Nomdedéu també ha recordat a Pérez Macián que "gràcies a la tasca que el Partit Popular va fer durant anys per minyonejar el valencià, el 85% de les comunicacions oficials que es fan des de l'ajuntament es redacten exclusivament en castellà. Per això resulta impossible complir amb la petició que ens realitza ara el Partit Popular". A més, el vicealcalde ha denunciat que "gràcies també al PP, la relació castellà-valencià actual en la nostra administració incompleix de forma clara diferents preceptes de la llei 4/1983, de 23 de novembre, d'Ús i Ensenyament del Valencià. També incompleix allò que diu la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol, d'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, on s'explicita que els dos idiomes oficials de la Comunitat Valenciana, són el valencià i el castellà". Per això, Nomdedéu ha volgut deixar ben clar que "s'ha estudiat la manera de donar viabilitat a aquest prec del Partit Popular. De fet, des de l'àrea de Normalització Lingüística s'està treballant des de juny de l'any passat en formar als funcionaris oferint-los cursos gratuïts on-line de valencià i, a més a més, s'han posat en marxa campanyes de promoció de l'ús del valencià". No obstant això, segons el vicealcalde "per a poder reduir eixe 85% de comunicats en castellà i que aquests passaren a ser bilingües, cal una forta inversió econòmica en formació del personal i promoció de la nostra llengua a la institució local. Així, convidem al PP a què esmenen la partida dels propers pressupostos de l'Ajuntament en matèria Normalització Lingüística a l'alça; nosaltres estarem encantats d'estudiar la seua proposta".

VilaWeb
Redacció
28.07.2016 - 17:28

El vicealcalde de Castelló, Enric Nomdedéu, ha donat resposta a una petició formulada pel Partit Popular en la qual aquest grup municipal sol·licitava que les comunicacions oficials de l’ajuntament es feren utilitzant les dues llengües oficials, el castellà i el valencià. Una petició que naix, de manera absolutament interessada i condicionada quan l’ajuntament va enviar una circular als veïns en valencià. “Evidentment, el que reclama el PP no és un bilingüisme real a l’Ajuntament de Castelló, sinó que el que pretén és estigmatitzar i prohibir el valencià com a llengua oficial del Consistori”, ha manifestat Nomdedéu.

Davant aquesta petició, el vicealcalde ha volgut recordar-li al regidor Pérez Macián, qui signa la petició, que va ser justament ell l’encarregat d’aplicar el programa de gestió diària que gasta el personal de la casa, Zimbra, i que admet el seu ús en més de 300 idiomes però exclou per complet el valencià.

Així mateix, Nomdedéu també ha recordat a Pérez Macián que “gràcies a la tasca que el Partit Popular va fer durant anys per minyonejar el valencià, el 85% de les comunicacions oficials que es fan des de l’ajuntament es redacten exclusivament en castellà. Per això resulta impossible complir amb la petició que ens realitza ara el Partit Popular”.

A més, el vicealcalde ha denunciat que “gràcies també al PP, la relació castellà-valencià actual en la nostra administració incompleix de forma clara diferents preceptes de la llei 4/1983, de 23 de novembre, d’Ús i Ensenyament del Valencià. També incompleix allò que diu la Llei Orgànica 5/1982, d’1 de juliol, d’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, on s’explicita que els dos idiomes oficials de la Comunitat Valenciana, són el valencià i el castellà”.

Per això, Nomdedéu ha volgut deixar ben clar que “s’ha estudiat la manera de donar viabilitat a aquest prec del Partit Popular. De fet, des de l’àrea de Normalització Lingüística s’està treballant des de juny de l’any passat en formar als funcionaris oferint-los cursos gratuïts on-line de valencià i, a més a més, s’han posat en marxa campanyes de promoció de l’ús del valencià”.

No obstant això, segons el vicealcalde “per a poder reduir eixe 85% de comunicats en castellà i que aquests passaren a ser bilingües, cal una forta inversió econòmica en formació del personal i promoció de la nostra llengua a la institució local. Així, convidem al PP a què esmenen la partida dels propers pressupostos de l’Ajuntament en matèria Normalització Lingüística a l’alça; nosaltres estarem encantats d’estudiar la seua proposta”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any