El Planetari celebra el Dia de l’Asteroide amb xarrades i la presentació d’una aplicació per a telèfons mòbils

  • La jornada divulgativa, que tindrà lloc el 30 de juny, se centrarà en conscienciar la ciutadania de la importància que té l’estudi d’aquests cossos

VilaWeb
Redacció
26.06.2017 - 10:00

 

El Planetari de Castelló celebra el proper divendres 30 de juny el Dia de l’Asteroide, una data declarada per la Unesco en commemoració de la detonació aèria d’un asteroide a la Sibèria russa el 30 de juny de 1908, que va incendiar i va derrocar arbres en una àrea de 2.500 metres quadrats. El 2015 va sorgir un moviment liderat per astrònoms i astrofísics per conscienciar la ciutadania del risc d’impacte per asteroides a què està sotmès el nostre planeta.

La jornada, que es desenvoluparà al Planetari a partir de les sis de la vesprada, és gratuïta i està adreçada al públic general interessat i, especialment, als astrònoms aficionats. Es faran cinc intervencions d’una mitja hora de durada i una taula rodona en la qual els cinc participants respondran a preguntes plantejades pel públic.

L’activitat que probablement concentre l’atenció més gran és la presentació de ‘Cazasteroides’, una aplicació per a mòbils que permet a qualsevol usuari detectar asteroides a partir d’imatges d’observatoris astronòmics. La presentarà Miquel Serra-Ricart, qui explicarà el seu funcionament i farà una demostració a temps real. L’app permet a qualsevol usuari detectar asteroides a partir d’imatges d’observatoris astronòmics. Ha estat dissenyada per l’Institut d’Astrofísica de Canàries i la Universitat Politècnica de Madrid i finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia, depenent del Ministeri d’Economia i Competitivitat.

La primera conferència, ‘Asteroides perillosos al punt de mira’, la pronunciarà Amadeo Aznar, qui parlarà de les característiques dels asteroides pròxims a la Terra. Aquest expert exposarà les característiques d’aquests asteroides, quin risc comporten per al nostre planeta i de quina manera els astrònoms els estudien.

Adriano Campo, per la seua banda, presentarà com els investigadors dissenyen una estratègia per protegir-nos de l’impacte d’un asteroide sobre la Terra; Joan Fabregat donarà a conéixer l’actualitat de l’hipotètic planeta que s’ha detectat en els confins del sistema solar i que va ser donat a conéixer el passat any, i la directora de l’Observatori de Sierra Nevada, a Granada, Susana Martín, parlarà sobre la contribució de l’entitat que dirigeix en el camp dels asteroides.

El Dia de l’Asteroide té el suport de científics (inclosos diversos premis Nobel), artistes i entitats d’alta notorietat, entre les quals destaquen la Reial Societat Astronòmica, l’Agència Espacial Europea, Astrònoms sense Fronteres, l’Acadèmia de Ciències de Califòrnia, la Space Foundation i el The Virtual Telescope Project.
L’efemèride està adquirint auge i ja se celebra a molts països (Regne Unit, Itàlia, Àustria, Brasil, Mèxic, Xile, entre d’altres) on s’organitzen activitats de divulgació adreçades al públic en general per donar a conéixer la importància de seguir i estudiar els asteroides per tal de mitigar un possible impacte. El Dia de l’Asteroide compta amb una plataforma web (www.asteroidday.org) on es pot accedir a recursos divulgatius, educatius i de comunicació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any