Castelló avança en el respecte a la diversitat amb l’aprovació del I Pla Municipal LGTBI+

  • El document contempla mig centenar de mesures i estarà en vigor fins 2025

VilaWeb
Redacció
08.07.2021 - 14:15

El ple de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat el I Pla Municipal LGTBI+ amb l’objectiu de garantir els drets de les persones LGTBI i de treballar pel respecte a la diversitat a la ciutat. Cal destacar que el document ha comptat per a la seua elaboració amb la participació directe de la ciutadania, mitjançant les associacions i entitats que treballen a favor de la diversitat sexual a Castelló. El pla estarà en vigor fins a 2025, amb 14 objectius a curt, mig i llarg termini i mig centenar de mesures concretes a aplicar en diversos àmbits d’actuació.

La regidora de Feminisme i LGTBI, Verònica Ruiz, ha volgut agrair en la seua intervenció les aportacions de totes les entitats i persones i personal tècnic de l’Ajuntament que han contribuït a l’elaboració d’aquest pla durant l’últim any. “Aquest document reforçarà els drets i les llibertats de les persones LGTBI a la nostra ciutat i el compromís institucional amb l’avanç cap a la igualtat i el respecte a la diversitat”, ha explicat l’edil.

“El primer Pla LGTBI+ és un document que situa Castelló entre les ciutats pioneres en matèria de diversitat i és un pla d’acció orientat a visibilitzar les diferents realitats LGTBI, a dignificar les condicions de vida de les persones i a respondre desde la institució a un model de vida inclusiu amb la diversitat”, ha assegurat Ruiz.

Així doncs, el pla té un caràcter transversal de manera que involucra la resta d’àrees del consistori per reeducar i encoratjar la ciutadania per construir una ciutat més diversa i igualitària. A més de la transversalitat de les polítiques per la igualtat, el pla pretén ser també una eina quant a la comunicació institucional. El document aprovat està orientat a visibilitzar i reconèixer les situacions i realitats de les persones LGTBI+. També, té com a línia estratègica la dignificació de les condicions de vida i els drets dels col·lectius LGTBI+. I, finalment, garanteix les polítiques d’igualtat en tota l’acció del govern municipal.

Entre els objectius del pla, també es troben la millora de la protecció dels drets i el suport a les persones víctimes de la discriminació i la violència LGTBIfòbica. El document inclou la promoció transversal i coordinada de la inclusió de la diversitat sexual en l’àmbit educatiu, així com en altres espais educatius formals i no formals, el sector cultural i l’esportiu per promoure la igualtat i eradicar els atacs d’odi. El pla també busca incidir en l’àmbit sanitari amb accions de sensibilització i conscienciació sobre la salut sexual i contra l’estigmatització de les persones amb VIH.

Per a tal cosa, el I Pla Municipal LGTBI+ de Castelló inclou la dotació de recursos tècnics per fer possible l’aplicació del pla. A més, es realitzaran accions per a la formació sobre diversitat sexual i es compartiran experiències amb altres institucions públiques d’arreu del territori. El consistori impulsarà campanyes de sensibilització i celebrarà els dies de l’Orgull o els dies contra la LGTBIfòbia i aplicarà la perspectiva de diversitat sexual al protocol contra l’assetjament municipal.

El I Pla Municipal LGTBI+ estableix un itinerari de derivació entre els diferents serveis municipals d’atenció directa i el servei Orienta de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, de manera que es garanteix la protecció de les persones del col·lectiu. El document també esdevé una eina per promoure unes festes inclusives i respectuoses amb les persones LGTBI+.

Diagnòstic previ

Per tal de redactar el I Pla Municipal LGTBI+, el procediment ha inclós la realització d’un diagnòstic per conèixer la realitat del col·lectiu a la ciutat. També s’ha buscat fer partícips a les entitats per la diversitat sexual i la igualtat en la redacció del pla així com aconseguir un recull resumit i concret sobre la situació actual a la ciutat.

El diagnòstic reflecteix Castelló ja té en compte la formació especialitzada en la igualtat i la diversitat tant al personal municipal com a les empreses que realitzen tasques per a l’Ajuntament. Igualment, el document posa de relleu que els formularis municipals tenen en compte la diversitat familiar i la desagregació per sexe i gènere.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any